Krogs
Ēka
Priedes krogs ir 270 kv.m liela ēka, kas celta 1841.gadā un līdz šim brīdim saglabājusi savu autentisko izskatu. Priedes krogs senāk atradies Bauskas apriņķa Vecumnieku pagastā, Rīgas-Skaistkalnes ceļa malā, bet 1938. gadā pārvests un uzstadīts Latvijas Enogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Krogs ir celts no aptēstiem baļķiem guļbūvē, statņu konstrukcijā. Pamati mūrēti no laukakmeņiem kaļķu un grants javā. Ēkas jumts segts skaidām, griesti un grīdas ir dēļu, priekšnamos ķieģeļu klons. Krogam ir sarežģīts plānojums ar funkcionāli daudzveidīgām telpām. Ēkas centrā ir apvalkdūmenis. (1)
Vēsture
Krogus būvēja pie dzirnavām, baznīcām, lielceļu krustojumos – vietās, kur apgrozījās vairāk ļaužu. Priedes krogs tika celts Vecmuižas teritorijā, Rīgas-Skaistkalnes ceļa malā un deva pajumti dažādiem ļaudīm: latviešu un lietuviešu zemniekiem, poļu un ebreju tirgotājiem, vācu mācītājiem un muižniekiem.(2)
Svētdienu vakaros krogū rīkoja balles. Mūziķu trio: basi spēlēja vecs "atštaukas" zaldāts klibais Ješka - franču-krievu kara invalīds, vijolnieks bija mazais Grāpītis, bet ermoņikas spēlēja par "zirgu Trīni" sauktā kāda izlaidīga pilsētniece.
Degvīns agrāk nebija lielā cieņā, un ļaudis krogā vairāk dzēra alu. Degvīna patēriņš strauji pieauga 18.gs. pēc Vidzemes pievienošanas Krievijai. Līdz 19.gs. 60.gadiem, kad sāka celt īpašus pagasta namus, krogu telpās noturētas arī sapulces un pagastu tiesu sēdes. (3)
Mūsdienas
Mūsdienās Priedes krogā ir amatnieku veikals un restorāns. Stadulā aplūkojami senie braucamrīki. (4) Pašā krogus ēkā , tāpat kā senāk, cep maizi malkas krāsnī, gatavo cepešus, manteļskurstenī vāra kārtīgu lauku zupu. Atrašanās vieta Brīvdabas muzeja teritorijā sniedz neatkārtojamu atmosfēru pie dabas, mierā un klusumā. Kroga telpās var uzņemt līdz 120 cilvēku. Ir divas zāles – lielā zāle, kur klāj garos galdus, dzied un dejoj, mazā bāra zāle, kur pasniegs kausu alus vai medus balzāmu un kambaris nelielai kompānijai. Priedes krogā ir plaša ēdienu izvēle, kas tiek piedāvāta arī tūristu un muzeja apmeklētāju grupām .Var izvēlēties kādu no piedāvātajām ēdienkartēm vai arī sastādīt individuālu. Tiek rīkotas arī speciālas gardēžu dienas. (5) Ēdināšanu var apvienot ar amatnieku un tautas mūzikas kolektīvu dalību. Organizē „Latviskās kāzas”(6)
Literatūra
6. celotajs.lv